simpul biawakkk

hye all my bloggerr.. =)

kowang taw x apa tuh simpul biawakk..??hahah..dalam englishnyerr leg cramp.mmg nikmat kan pada sape2 yg pernah kena. ramai kowt xtaw simpul biawak nieyhh..

Kadang-kadang me terfikir kenapa la orang kita panggil leg cramp ni sebagai simpul biawak. Kenapa pilih ‘biawak’… sungguh kurang comel la..ha..ha.. Dalam banyak-banyak haiwan, biawak pulak dipilihnya… bertuah biawak.. dapat glamer free..

Siapa tak tau atau tak pernah dengar simpul biawak angkat tangan? Ok.. apa itu simpul biawak?

Pernah tak salah satu kaki rasa sakit dan jari kaki akan kejang dan tak boleh digerakkan (terutama tiga jari kaki yang tengah). Kadang2 jari kaki tu akan hampir bersilang dengan sendiri. Dan, time tu kita akan rasa sakit tak hingat!

Pernah kan? Itu la simpul biawak. Kalau tak pernah kira tak lucky you all!

Simpul biawak terjadi sebab suhu sejuk. Sebab itu simpul ni selalu jadi waktu pagi macam 2-4 pagi gitu. So, nak elakkan simpul biawak ni, kena sapu minyak panas dan pakai stoking time tidur. hahaha..nie pada pandangan aku lah.aku pon xsure sgt..

Tips Kalau Tak Mau Kena Simpul Biawak

  1. Minum banyak air dan makan kacang bergaram (atau make sure garam ada walaupun sikit dalam makanan kita, salt=sodium)
  2. Banyakkan makanan ber-potassium tinggi macam pisang



Here go few tips to prevent / to ease the leg cramps;

  • Try to immediately straighten your leg and flex your foot heel first with your toes toward your shin. This may hurt at first, but it should gradually ease the spasm. Pointing your toes downward can bring on leg cramps or make them worse.
  • Apply heat in the form of a heating pad, hot water bottle or a warm towel to the affected area.
  • Eat banana a lot
  • Massage the muscle that is cramping until the muscle loosens and begins to relax. You can do this yourself or have a partner help you.
  • If you are able, walk around for a few minutes to further loosen the affected muscle.
  • Avoid standing or sitting with your legs crossed for long periods of time.
  • Drink plenty of water during the day. Staying well-hydrated help muscles contract and relax properly.
  • Rest with your legs elevated before bedtime or when your leg cramps more commonly occur.
  • Try a warm bath before bed to relax your muscles and help prevent leg cramps.
  • Stretch your calves before turning in for the night.
  • Avoid lying on your back which can reduce circulation to your legs. Instead try lying on your left side to improve circulation
  • Calcium and magnesium supplements have each been shown to help prevent leg cramps associated with pregnancy. However, check with your doctor before taking extra supplements

simpul biawak or leg cream nieyh selalu terjadi kat ibu mengandung jep.tp xkan la kan.sebab dulu tyme duduk asrama masa sekola2 dulu.ramai gak member yg selalu kena.kalu dyowg yg kena simpul biawak nieyhh.for sure akan menjerit.sakit sgt tuh.dan keesokkan hari selepas kena simpul biawak nie.for sure kowang akan rasa kaki kowang lenguh2..!xcaye..?sila la berdoa nak rs cmne simpul biawak tuh..

selalu simpul biawak nieyh time tido jep eahh..kowang yg lena dibuai mimpi akan tersedar dengan sendirinyerr.aku kalu kne simpul biawak nieh.kalu time tido.cepat2 bangon pijak kawasan yg rata,contohnyerr simen.xpon terus tegakkan kaki.yela.kita belum kawen.for sure la xde yg ley urutkan.hahahahha =)


notakaki:aku selalu kena kalu tyme sejukk.dan ditambahkan streess.pehh.mmg nikmat dunia lah.hahaha..
thanks for reading handsome boy and beautiful girl :)

3 comments:

noraliza said...

owhhh..baru tahu kena makan benda yg bergaram

noraliza said...

owhhh..baru tahu kena makan benda yg bergaram

YM said...

tetibe teringat time kak moi kenaa. sweet moment :)