Cinta platonik

Apa itu Cinta Platonik ?

Cinta platonik ialah satu istilah yang diguna pakai bagi menjelaskan satu perhubungan intim (lebih dari sekadar kawan) antara sepasang lelaki dan wanita tanpa berlandaskan sebarang tarikan seksual mahupun fizikal semata-mata.

Pernah tak korang berada dalam situasi menyukai dan memuja seorang kenalan rapat (berlawanan jantina) too obses dengan semua benda yang dia suka or semua benda yang dia buat? maybe for you, ianya biasa saja seolah-olah relationship tuh tak lebih dari seorang kawan.tapi in fact keakraban korang tuh kadang-kadang menimbulkan salah sangka pada orang sekeliling, too close each other, walaupun sering menafikan korang berdua sedang bercinta.

Wujud ke tarikan seksual for those yang mengalami cinta platonik ni?

of course NO! sebab mereka yang mengalami cinta platonik ni kebiasaannya tak menghiraukan aspek luaran dan fizikal semata.Mereka lebih menghormati " closeness" yang dibina atas alasan "sahabat semata-mata".

Kebiasaannya, mereka yang melalui hubungan ini pasti akan cuba menyelindungi keakraban mereka di sebalik "persahabatan" yang terjalin.Tapi if ada somenthing yang tak dijangka berlaku, for example, if salah seorang daripada mereka ada affair ngan denga orang lain, for sure la akan ada yang xpuas hati kan? but, tiada apa yang boley dibuat memandangkan tiada sebarang pengakuan dibuat.??

Antara Punca Utama Cinta Platonik nie dirahsiakan :

  • masing-masing ego dan berkeras taknak meluahkan perasaan sesama sendiri
  • tak yajin hubungan yang dibina mampu membawa ke peringkat seterusnya
  • belum bersedia dan masih berusaha mengenal hati budi masing-masing
  • takut dan risau sekiranya ikatan persahbatan akan longgar/kekok sekiranya membuat sebarang pengakuan.
  • perasaan cinta memang xwujud.




notakaki: kalu terkena kat aku, aku bukan seorang yang penyabar.kadang-kadang bila sesuatu pengakuan itu dibuat membuktikan bahawa mereka benar ikhlas terhadap kita :)

*credit google

thanks for reading handsome boy and beautiful girl :)

3 comments:

Ezy Chiaki said...

cinta platonik?
xprnh rase..
haha

syahirah said...

xpernah dengar pon cinta platonik.
1st time dgr..
hmm..nice info..thumbs up :)

Farrah Fadzil said...

sedang merasai.. huhhh